Dúlai segítség a gyermekágyban

A szülést követően attól függően, hogy az otthonotokba vagy intézményben érkezett a baba más-más a szerepem. Általában (mint minden eddiginél) több tennivalót tudok átvállalni az intézményi szülés esetén (bár ez csak annak köszönhető, hogy otthon szerencsére nem kell az édesanyának annyi mindent tennie). Az aranyórák végén (amit kérés szerint bent, vagy a szülőszoba előtt töltök, hogy kérdés-kérés esetén rendelkezésre álljak) Téged és a babád, lehetőség szerint az édesapával együtt átkísérünk a kórházi szobába, itt segítek berendezkedni, támogatom, hogy a babáddal maradhass. Ha mindezek megvannak és (amikor) úgy érzed, akkor elköszönünk egymástól, a nem is késői viszontlátás reményében.

Minden szülés egy nagyon erős élmény, így a szép szülést is érdemes átbeszélni egyszer. A gyerekágy alatt általában legalább egyszer javaslom, hogy találkozzunk, beszélgessünk a szülésről, az azóta eltelt idő eseményeiről, érzéseiről. Sokaknak elég egy, másoknak több alkalom is jólesik, hogy megoszthatják a változó életük eseményeit. Kevés „normális” eseményt tudok az életben, amelyik egyik-napról a másikra következik be és ekkora változást hozna az életben (s erre még a hormonális, testi változások is rátesznek egy lapáttal), természetes tehát az az igény, hogy ezeket az eseményeket kibeszélhesse, feldolgozhassa magában bármely családtag. Sokszor pl. a nagyszülőknek is nehéz, hogy az övéktől annyira eltérő módon viselkedik az új család és néha nekik is könnyebb egy kívülálló (szak)emberrel megbeszélni ezeket, ha nyitottak rá.

A gyerekágy alatt és később is sokszor olyan problémák is felmerülnek, ami nem az én területem, de a megszokás és bizalom mégis felém tereli a családokat és kérnek javaslatot, hogy kihez fordulnának. Ennek örülök és igyekszem egyre jobban felkészülni, hogy a számomra ismert legjobb szakemberek elérhetőségeit, vagy támpontokat nyújthassak.

A gyermekágyas dúlai szerep, főként azon családoknál, ahol nehéz volt a szülés, vagy kevés a külső támogatás még kiterjedtebb lehet. Egyre többször perinatális tanácsadók is javasolják azt a gyakorlatot, hogy egy héten több napon is dúla segítse az édesanyát a gyermekágy idején. Külföldön ez sok országban államilag támogatott rendszerben zajlik, inkább csak a fizikai segítségre és esetleg a szoptatás támogatásra helyeződik a hangsúly. Nálunk is vannak gyermekágyas segítők is, akiket érdemes lehet keresni.