Szülésre Hangolódó csoport

A SZÜLÉSRE HANGOLÓDÓ online szülésfelkészítő csoport és várandóskör 2020-tól indul újra és újra. Alkalmain már több mint 200 anya és apa készült együtt a szülésre és szülővé válásra.

Csoportunkban a várandóskör megtartó-megerősítő ereje egyesül az információ gyűjtéssel és ami még fontosabb, személyreszabásával.
Online kapcsolódásunk lehetővé teszi, hogy akár nagy távolságok ellenére is együtt, jó hangulatban és mégis a növekvő pocakok mellett az otthoni kényelemben beszélgethetünk, utazás nélkül.

A 11 alkalom lehetőséget nyújt kitérni és megfelelő időt szánni minden fontos témára. Az ezekhez kapcsolódó információkat – összegyűjtve, rendszerezve – olyan formában osztom ezt meg Veletek, hogy Ti hogyan fogjátok ezt tapasztalni. Emellett kérdések mentén beszélgetünk is. Ez a módja a készülésnek arra szolgál, hogy ne egy tőletek idegen információcsomaggal távozzatok, hanem el tudjátok kezdeni magatokra alakítani és könnyebben alkalmazni az itt megszerzett tudást. Dúlai csoportként emellett a valóban rólatok szóló készülés mellett fontosnak tartom, hogy szabadon dönthessetek arról, hogy melyik alkalmak érdekelnek Titeket, így nyílt csoportként fogunk együtt dolgozni egy-egy témán, mindenki szabadon választhat, hogy melyik témához szeretne csatlakozni.

Témáinkról és hogy miről beszélgetünk készült ez a videó és kicsit részletesebben lejjebb olvashattok az egyes alkalmakról.

1.Mihez kezdhetünk a szülési fájdalommal?

Első alkalmunkon a szülési fájdalomról beszélgetünk. Miért és hogyan is fáj a szülés? Hogyhogy élettani a fájdalom? Megértjük az összefüggéseket a fájdalom és félelem között és beszélgetünk arról, hogy hogy tudunk beavatkozni a fájdalom-félelem és feszültség egymást gerjesztő ciklusába és támogatni a bizalom és biztonságérzés pozitív irányba ható folyamatát. Gyűjtünk lelki és fizikai megküzdési eszközöket.

2. A szülésindulás folyamatai és támogatásuk

Megnézzük, hogy milyen hormonális folyamatok zajlanak a szülés indulásakor – hogy erőt merítsünk megismerve a testünk “összehangolt”, mindenre felkészült működését. Beszélünk, arról, hogy mik hathatnak a szülés indulására. Milyen indulási módok vannak? Milyen veszélyjeleknél mi a teendő? Mikor induljunk be a kórházba/intézménybe, ha az a választott helyszínünk?
Beszélgetünk a szülésindításról is, hogy milyen indítási okok, módok vannak? Miket érdemes figyelembe venni.

3. Milyen érzés szülni? A szülés szakaszai és támogatásuk

A vajúdás és kitolás több szakaszból áll. Az alkalom során arról beszélgetünk, hogy milyen érzéseket tapasztalhattok az egyes szakaszokban, milyen támogatás szokott jólesni. Azzal a céllal tesszük ezt, hogy ismerősebbé és így kevésbé félelmet okozóvá váljanak a szülés alatt tapasztalható testi érzetek és lelki folyamatok, történések. Ettől nő a biztonságérzetetek (hogy mindez “normális”) és emellett egy kapaszkódót is jelenthet, ha felismeritek, hogy “már itt tartotok” és ez erőforrássá válhat a szüléseteknél.
A lepényi szakról is beszélgetünk – hiszen erre nem is gondolunk gyakran, hogy a kisbaba megérkezésével még nem ér véget a szülés. Erre is készülünk, hogy miket tapasztalhattok testileg-lelkileg.

4. Apás szülés és készülés

Ez az első apás alkalmunk (bár lehetséges, hogy van aki később kezdi a csoportot, másik alkalommal). Végre nem csak támaszként tekintve rájuk, hanem megadva a méltó figyelmet egy kicsit az ő tapasztalásaik kerülnek a középpontba. Mit tapasztalhatnak a várandósság alatt? Mit láthatnak és érezhetnek és szülés alatt? Mivel tudnak segíteni anyának, a babának – amikor megszületett? Nekik milyen támogatást lenne jó megkapni ehhez?
Röviden arról is beszélünk, hogy Ti, anyák mit tapasztaltok és milyen folyamataitok vannak, amik segítik megérteni, hogy milyen támogatásra van szükségetek. De emellett azthiszem nagyon fontos célja az alkalomnak, hogy Ti, anyák is rálássatok arra, hogy az apák min mennek keresztül, miket tapasztalhatnak és számukra mi lehet támogatás ebben.

5. Hatékony kommunikáció és kapcsolatépítés a szülés kísérőivel

Az alkalom célja, hogy kicsit megvilágosodjon, hogy “ki kicsoda” a szülőszobán, miben tud segíteni (és miben nem). Hogy beszéljünk arról, hogy hogy lehet jó kapcsolatot kialakítani – hiszen ez egy fontos faktora a már emlegetett bizalom és biztonságérzésnek – úgy, hogy közben megérezzétek azt, hogy lehetőségetek van a szülésetek alakítására. Mivel Ti mindketten szólhattok, kérdezhettek, kiállhattok magatokért, ezért erre az alkalomra is szeretettel várjuk az apákat, ha szeretnének csatlakozni.
Egy fontos témája az alkalomnak, hogy ez hogy tud olyan kommunikációt eredményezni, amiben nem “harcolni” kell feltétlenül és nem egy egymással szembenálló kapcsolódást feltételez a szülésetek kísérőivel – és amiért ez az alkalom itt kap helyet, hogy beszélgessünk arról a félelemről, hogy “honnan tudhatnám, hogy mi a jó”, “nem szeretnék olyan döntést erőltetni, amiben sérül a babám (és a párom)”.
A jó kapcsolódásnak is vannak fokozatai – és ezekben is gondolkodunk, hogy mi a Ti “részetek” abban, mit tehettek, hogy minél személyesebb, mélyebb kapcsolódásban legyetek a kísérőitekkel – ha ezt szeretnétek.

6. Tájékozott döntéshozatal beavatkozások esetén

A beavatkozásokkal kapcsolatban felkészülünk arra, hogy milyen kérdések – a téjékozott döntéshozatal 5 kérdése (röviden beavatkozás esetén: miért kell(ene)? mi az előnye? mit a hátránya? milyen alternatívák vannak? mennyi időm van dönteni?) alapján beszélgetünk a gyakori beavatkozásokról. A teljes tájékoztatás – akár a kérdések alapján – orvosi kompetencia, az egyes beavatkozásokkal kapcsolatban így lehet hogy felmerülnek majd kérdéseitek (ami ennek az alkalomnak a célja is, hogy kirajzolódjon bennetek, hogy hogy álltok ezekkel a beavatkozásokkal) amelyeket az egészségügyi kísérőiteknek tehettek fel – és ebben is gondolkodunk majd a csoportban.
Fontos viszont látnotok, hogy egyes beavatkozások lehetnek egymás alternatívái az egyes célok (pl. gyorsabb vajúdás elérése, vagy elakadás leküzdése) esetében és hogy lehetnek preferenciáitok ezekkel kapcsolatban. Illetve különösen fontosnak tartom, hogy a két végletes tévhitből kicsit “középre” kerüljünk, hogy sem az nem igaz, hogy “minden beavatkozás ördögtől való”, sem az, hogy “beavatkozások nélkül nem lehet szülni”. És ezzel előre nyerjetek egy nyugalmat ezzel kapcsolatban.
Ez az alkalom is olyan, ahol az apákat is várjuk.

7. Császármetszés – Hogyan készülhetünk a császármetszésre?

Ezen az alkalmon a császármetszésre készülünk. Bár röviden beszélünk róla, hogy milyen indokok esetén lehet érdemes gondolkodni, másodvéleményt kérni a császármetszésről, illetve mit tehetünk-mire figyelhetünk, hogy csökkentsük a császármetszés esélyét. De az alkalom többi részében arról beszélgetünk, milyen érzés, mi történik, mit lehet tapasztalni egy császármetszés esetében. Ez azért tud nagyon fontos lenni, mert különösen nehéz tapasztalások érhetnek minket és felkészülni, tudni, hogy egy-egy testi érzet vagy tapasztalás megjelenhet lehetővé teszi, hogy nyugodtabbak maradjatok ilyen helyzetben is és hogy tudjatok több figyelmet adni, jobban megélni, hogy a szülés-születés csodája zajlik így is, csak más kihívásokkal. Eszközöket is gyűjtünk, hogy mivel lehet segíteni a jobb élményként megélést, illetve beszélgetünka a gyengéd császármetszés kapcsán, hogy mi lehet segítség a babátok és a Ti számotokra életkezdetként, kapcsolódásotok kezdetén.

8. Mi a jó a babának? – Kapcsolat és érzések a várandósság és a szülés alatt

Ezen az alkalmon arról beszélgetünk, hogy hogy alakul a kapcsolódás, a kapcsolatunk és elsősorban a kötődés már a várandósság alatt.
A kötődés, a biztonságos kötődés kialakulása az első életév. Beszélgetünk arról, hogy ez mit nyújt a babának (ősbizalmat az életben, hogy ő szerethető és törődésre érdemes), hogy milyen anyai gondoskodás alakítja ilyen pozitív irányba ezt és hogy mire érdemes figyelni, milyen viselkedés az, ami bizonytalan kötődéshez vezet az első életév során (melynek az üzenete, hogy nem vagyok jó, nem vagyok szerethető és törődésre érdemes). Beszélgetünk arról, hogy mi mit tapasztalunk a saját kötődésünkkel kapcsolatban, milyen volt a kapcsolódásunk a szüleinkkel – hiszen ezen gondolkodni a kutatások szerint ez a legfontosabb faktora annak, hogy gyermekünkben “ki tudjuk alakítani” a biztonságos kötődést.
Az alkalomra apák is kapcsolódhatnak, hiszen ma már tudjuk, hogy a gyermek kötődési minősége akár különböző is lehet a szüleivel, de mindenképpen nagyobb biztonságot jelent számára két szülővel biztonságos kötődésben lenni, mint egyel.

9. Gyermekágy és szoptatás

A gyermekágy fizikai és lelki tapasztalásairól beszélgetünk és a bennük kapható segítségről.
Általános tapasztalat, hogy sokkoló a gyermekágy időszaka: nagy felelősség, nagy teher, kevés pihenés, regeneráció-fájdalmak időszaka… amire nem lehet teljesen felkészülni, “amiről senki sem beszélt” De mi mégis igyekezni fogunk összegyűjteni, hogy miket tapasztalhattok és hogy az egyes nehézségekre, problémákra milyen “válaszokkal” tudtok készülni előre, és milyen érzések bukkanhatnak fel. Gyűjtünk egy listát, hogy mivel kihez lehet fordulni.
A szoptatás sem feltétlenül csak jó élmény az elején. Beszélgetünk az “indulásról”, hogy mivel lehet támogatni a szoptatás sikerességét, a gyakori nehézségekről. Arról, hogy melyikőtök honnan indul ebben, mennyire hisz magában, vannak-e félelmei?

10. Család születik: a párkapcsolat alakulása

A gyermek születésekor (esetleg újra) apává és anyává – szülővé is születünk (s a szüleink nagyszülőkké válnak – ha még nem). Nagyon erős rendszerszintű változás történik, kicsit más az első és a többedik gyermek születésekor, de mindenképpen “beremeg a családi háló”. Erről is beszélgetünk kicsit és a gyermekágyról – hogy milyen női és férfi megélések lehetnek. Alapvetőleg azonban a párkapcsolat szempontjából megjelenő nehézségeket és megoldási-kapcsolatot erősítő lehetőségeket gyűjtjük össze. A különböző családmodellekről is beszélgetünk, hogy rálássunk az egyes működési módok előnyeire és hátrányaira és a választásaitokban tudatosabban tudjanak megjelenni a számotokra fontos értékek.

11. Útravalóink anyaságunk útján

Záró alkalmunkon arról beszélgetünk, hogy milyen mintáink és erőforrásaink vannak. Milyen nevelési típusok vannak és ezeknek milyen hatásai – hogy itt is tudatosuljon, hogy milyen hiedelmekkel érkezünk és hogy hogy szolgálnak ezek minket. Hogyan is tekinthetünk a gyermekeinkkel való “konfliktusokra”, az érdekérvényesítés és a kapcsolat óvásának a szándéka milyen értékeket hordoz és milyen helyzetekben melyik használata lehet előnyös – és nekünk ezek hogy mennek?
És természetes egy kis ünnep is ez a záró alkalom, ahol megünnepeljük az anyává válásunknak azon szakaszát, ahol éppen zárjuk ezeket – lehet, hogy különbözőképpen, de együtt.

Ha kérdésed lenne, akkor keress nyugodtan az elérhetőségeimen,vagy írj a szulesrehangolodo@gmail.com-ra.

A Szülésre Hangolódóról írták

“Készültem az első szülésemre, olvastam ezt-azt, beszélgettem tapasztalt barátnőkkel, de a Szülésre Hangoló csoport beszélgetéseken jöttem rá, hogy szülni nem “tankönyvből” fogok. Nagyon mást és többet adott ez a csoport, mint a többi facebookos szüléssel kapcsolatos csoport vagy a szakirodalom. Szépen lassan egy kis közösséggé formálódtunk és Emőke segítségével egymás felé, magunk felé és a születés felé is új, belső utak nyíltak meg. Meglepő és csodálatos élmény volt elindulni ezen az úton. Az alkalmakon elhangzik, hogy egy-egy témáról mit érdemes tudni, de még ennél is fontosabbak a témával kapcsolatos saját élményeink, félelmeink megdolgozása, mindezt egy nagyon jó hangulatú, elfogadó kis közösségben. Az alkalmak után még napokig, hetekig formálták a szemléletemet az ott elhangzott, megfogalmazott gondolatok.” Gyöngyi

“A terhességem félidejénél kezdett el igazán stresszelni a szülés ténye. Hiába szerettem volna régóta gyermeket, az egy teljesen más lelkiállapot, amikor már a szülésre próbál készülni az ember, és próbál nem pánikba esni minden tizedik percben. Ahhoz, hogy a szülésre pozitívan tudjak gondolni, és tudatosan, mindenre felkészülve tudjam kezelni, elengedhetetlenek voltak a Szülésre Hangolódó alkalmai. Olyan rendszerezett információcsomagot kaptam, amivel felvértezve éreztem magam a szülés indulásakor. Szembeállított a saját kimondatlan, megfogalmazatlan kérdéseimmel, amire válaszokat is kaptam. Ez egy olyan közeg, ahol a leendő anyukák feltehetik a kérdéseiket, megoszthatják a kétségeiket. Az a tény, hogy mások is ugyanezekkel a kérdésekkel vívódnak, ad egyfajta megnyugvást, a többgyermekes szülők megosztott terhességi tippjei pedig aranyat érnek. Én minden kismamának csak ajánlani tudom, Emőke nagyon támogató légkört biztosít, hiteles információkkal.”Anita

Szülésre hangolódó online alkalmakon kis csoportban, bensőséges bizalmi hangulatban ismerhettük meg a várandósság, szülés és gyermekágy sajátosságait. Amellett, hogy információval bőségesen és kimerítően ellátott minket Emőke, lehetőség volt a témákról beszélgetni, saját élményeket, gondolatokat, esetleg félelmeket megosztani egymással egy bizalmi körben. Számomra ez adta az alkalmak igazi értékét, hogy nem csupán egy sokadik előadást hallgattam meg a témáról, hanem lehetőségem volt érzelmileg is átélni a gondolataim, érzelmeim megosztása útján, illetve mások tapasztalásait meghallgatva. Szuper kis bizalmi csoport jött össze az online térben. Köszönöm szépen! Úgy érzem készen állok a szülésre és nem csak azért, mert a rengeteg hasznos információ strukturálódott a fejemben a hetek folyamán, hanem, mert érzelmileg is sikerült ráhangolódni. Boglárka

Anyaságra Hangolódó

A Szülésre Hangolódót és a szüléseteket követően lehetőségetek van csatlakozni a kisbabás anyakörbe, az Anyaságra Hangolódóba, ahol egy-egy téma mentén már csak beszélgetve, megosztva az érzéseinket, tapasztalatainkat, nehézségeinket kapcsolódunk. Ezek a körök nagyjából fél évente indulnak, zárt csoportok, ahol 9 hónapig kísérjük az anyává válás következő szakaszát.